Més de 120 persones assisteixen a l’acte inaugural de les Jornades d’Economia Solidària

La presentació de les Jornades i la xerrada-debat amb Arcadi Oliveres sobre «Economia i política: les dues cares de la mateixa crisi» van gairebé omplir l’Ateneu dissabte passat. Aquest dissabte dia 2 de febrer tindrà lloc la sessió dedicada a les finances ètiques, amb Enric Mateu i Ramon Pascual, de Coop57, i Xavier Rubio, de Fiare.

La Candidatura d’Unitat Popular de Celrà, amb la col·laboració del Cineclub 21, organitza un cicle de xerrades-debat i sessions de cinema entorn de la situació econòmica actual i les seves possibles alternatives que es desenvoluparan de gener a març amb el títol de Jornades d’Economia Solidària.

L’economista Arcadi Oliveres, professor de la UAB i activista de llarga trajectòria en defensa dels drets humans, la pau i la justícia social, va ser l’encarregat d’obrir les Jornades amb una xerrada-debat entorn d’«Economia i política: les dues cares de la mateixa crisi». L’acte inaugural de les jornades es va celebrar a l’Ateneu de Celrà el dissabte passat, dia 26 de gener, a les 12 del migdia, davant més de 120 persones.

Oliveres va començar parlant d’una altra crisi, la crisi alimentària, que s’hauria pogut eradicar amb els diners destinats a rescatar la banca, per continuar desgranant el paper dels governs en l’actual situació econòmica i els seus vincles amb les mateixes corporacions financeres que imposen les teories neoliberals arreu del món occidental. La xerrada completa està disponible, en 7 parts, a través de YouTube.

El que Arcadi Oliveres va esmentar com una de les esperances per revertir aquesta situació, el món de les finances ètiques, serà el protagonista de la segona sessió de les Jornades, que tindrà lloc aquest dissabte 2 de febrer, també a les 12 del migdia a l’Ateneu.

Què és la banca ètica? Què són els serveis financers ètics? Es pot fer compatible la rendibilitat econòmica amb l'assoliment d'objectius socials i ambientals? Enric Mateu i Ramon Pascual, de la cooperativa de crèdit Coop57, i Xavier Rubio, de la banca ètica Fiare, explicaran l’origen i la tasca d’aquest tipus d’empreses amb perspectiva social, les raons del seu creixement i els seus projectes.

La CUP organitza aquestes jornades amb un triple objectiu: d’una banda, contribuir a la comprensió del moment actual a través de l’anàlisi dels mecanismes econòmics i polítics que han generat la crisi socioeconòmica que travessa el nostre país i bona part del món occidental; de l’altra, desmuntar el tòpic segons el qual no hi ha alternatives possibles donant a conèixer diferents propostes i iniciatives que, malgrat el seu caràcter rupturista, han demostrat amb escreix la seva viabilitat; finalment, i sobretot, proporcionar eines per facilitar la creació de projectes d’economia solidària en el nostre entorn immediat, que contribueixin al desenvolupament del territori i ens permetin avançar cap a un model econòmic i social més sostenible, just i equitatiu.

Enllaços relacionats

  • Vídeo complet de la xerrada d'Arcadi Oliveres: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7