L'alcalde de Celrà respon la carta d'Enric Millo i li adjunta un llaç groc

Dani Cornellà ha respost la carta que Enric Millo, delegat del Govern espanyol, va enviar a totes les alcaldies catalanes demanant-los la retirada dels símbols de suport a les persones preses i exiliades polítiques. Reproduïm el contingut íntegre de la resposta.

La carta de resposta de Dani Cornellà a Enric Millo, amb el llaç groc adjunt

Sr. Enric Millo, 

Com ja sap, vivim moments excepcionals des de l'1 d'octubre de 2017. Té tota la raó quan parla d'una ruptura de la convivència, que fins i tot ha acabat derivant en enfrontaments entre ciutadans. El mateix dia 1 d'octubre es van viure situacions de violència extrema contra la població civil arreu de Catalunya; de fet vostè en va ser el màxim responsable. Com ja sap, l'actuació de l'Estat va ocasionar una gran ruptura de la convivència que encara avui notem al nostre municipi. 

Diferents entitats del municipi porten més de 7 mesos col·locant elements grocs per tot el poble. Aquest Ajuntament, com sempre, obeint el mandat popular i sobretot la llibertat d'expressió, permet que la ciutadania expressi el seu dolor davant un fet tan indigne i poc democràtic com és empresonar polítics i representants d'entitats civils que de manera pacífica defensen el dret internacional a l'autodeterminació. De fet, aquest consistori ha aprovat per majoria absoluta diferents mocions demanant la llibertat dels presos polítics, el retorn amb garanties de les persones exiliades, la no-criminalització dels CDR i la seva gent i la necessitat de convertir-nos al més aviat possible en una república. 

Però tornant al tema de la ruptura de la convivència, estic d'acord que a vegades ha acabat en enfrontaments. Li posaré diferents exemples que m'han passat a mi. Tornant d'una concentració a Girona per demanar la llibertat dels presos polítics, un grupet d'extrema dreta espanyolista van intentar agredir-me a mi i a altres persones pel sol fet de portar banderes grogues. Per les xarxes socials, m'han faltat al respecte i amenaçat pel sol fet de defensar la democràcia. l per últim, un grup de persones (nacionalistes espanyols) van venir aquí al poble i van robar tots els elements grocs que van trobar, van fer pintades de «Viva España» en parets públiques i privades, i van enganxar adhesius amb la mateixa frase en elements públics i privats. Totes aquestes actuacions incíviques i contra la llibertat d'expressió es van fer de nit i encaputxats. Evidentment com a alcalde del poble vaig denunciar els fets als Mossos d'Esquadra i ara estan en procés d'investigació. Realment hi ha persones que volen trencar la convivència i generar violència, com vostè pot comprovar. 

Estic convençut que convindrà amb mi que el més important és vetllar per la convivència i la cohesió. Per això, apliquem totes les mesures necessàries per garantir el dret a l'habitatge, el dret a no patir pobresa energètica, el dret dels infants a gaudir d'activitats extraescolars i casals, el dret de la gent gran a tenir uns bons serveis, el dret a la cultura universal, el dret a la igualtat efectiva, el dret a gaudir d'uns serveis públics de qualitat, i això per a tots els ciutadans i ciutadanes de Celrà, independentment de les lleis que impugnen, suspenen o anul·len des de Madrid (Llei 24/2015, lleis 17/2015, 4/2016, 19/2017...). 

Li adjunto un llaç groc, el qual ens recorda cada dia que a Catalunya tenim presos polítics i persones exiliades. Aquest llaç serveix perquè no normalitzem la injustícia i els atacs constants cap a Catalunya i els seus ciutadans i ciutadanes. 

Dani Cornellà i Detrell
Alcalde de Celrà

«Aquest Ajuntament permet que la ciutadania expressi el seu dolor davant un fet tan indigne i poc democràtic com és empresonar polítics i representants d'entitats civils que de manera pacífica defensen el dret internacional a l'autodeterminació»