L’Ajuntament de Celrà retira el monòlit franquista ubicat al municipi

El consistori ha procedit a la retirada d’un monòlit aixecat pel règim franquista, en compliment de la Moció 9/XI del Parlament sobre la memòria històrica. El Govern municipal també es disposa a substituir alguns noms de carrers i places del municipi.

El monòlit, un cop arrencat de terra per la grua

L’Ajuntament de Celrà ha procedit a la retirada d’un monòlit aixecat pel règim franquista que estava ubicat en un espai públic del terme municipal. El monument té gravats la inscripció “Caídos por Dios y por la Patria”, un símbol de “Caballeros de España” i el nom de quatre persones sense cap relació amb el municipi que van ser trobades mortes al congost l’any 1936.

Situat a l’entrada de Celrà, a l’àrea d’estacionament de la carretera C-66 davant la gasolinera Repsol, el monòlit era desconegut per bona part de la població ja que, tant per la seva ubicació com per les seves dimensions, era poc visible i passava inadvertit.

L’Ajuntament ha pres la decisió de retirar-lo per tal de donar compliment a la Moció 9/XI del Parlament de Catalunya, sobre la memòria històrica i sobre la presència de simbologia i nomenclatura feixistes a l’espai públic, aprovada el 3 de març passat, que insta els ajuntaments “a retirar immediatament tots els monuments i símbols de caire feixista, autoritari i antidemocràtic encara existents a Catalunya”.

El monòlit es conservarà al magatzem municipal, com altres testimonis de la història local.

Canvis en el nomenclàtor municipal

Conjuntament amb aquesta acció, l’Ajuntament obrirà un seguit de processos de debat amb els veïns i veïnes per tal de substituir alguns noms de carrers i places del municipi.

És el cas del carrer Germans Sàbat, dedicat als germans Josep Maria, Lluís i Carles Sàbat, enrolats al bàndol franquista i morts durant la Guerra Civil, o del carrer Maria Cristina, vinculat a la dinastia borbònica. Es procurarà alterar el mínim possible els noms per tal d’estalviar tràmits burocràtics als veïns i veïnes.

L’equip de govern també proposa rebatejar la plaça de la Constitució amb el nom de l’escriptora Maria Mercè Marçal i així ampliar el reduït nombre de vies amb noms de dona del municipi. Es tracta d’una plaça que encara no està acabada d’urbanitzar i on no hi ha veïnatge.

 

L'equip de govern obrirà un seguit de processos de debat amb els veïns i veïnes per tal de substituir alguns noms de carrers i places del municipi