El 6 de desembre, Celrà rebatejarà la plaça de la Constitució amb el nom de l’escriptora Maria-Mercè Marçal

El dimarts 6 de desembre, a les 12 del migdia, es celebrarà l’acte d’inauguració de la plaça Maria-Mercè Marçal, actual plaça de la Constitució. Hi assistiran la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i les diputades Anna Caula (Junts pel Sí) i Mireia Boya (CUP).

L'actual plaça de la Constitució i futura plaça Maria-Mercè Marçal de Celrà

Com ja va anunciar l’alcalde, Dani Cornellà, arran de la retirada del monòlit franquista ubicat a l’entrada del poble, l’equip de govern de l’Ajuntament de Celrà es proposa efectuar alguns canvis en el nomenclàtor municipal, el primer dels quals serà la substitució del nom de la plaça de la Constitució pel de l’escriptora Maria-Mercè Marçal.

L’actual plaça de la Constitució, situada a la confluència entre el carrer Pompeu Fabra i el carrer del Gironès, forma part d’una zona parcialment desenvolupada i no té veïnatge propi, de manera que el canvi no comportarà canvis en el registre per a cap domicili.

Amb aquesta actuació, el consistori ret homenatge a la desapareguda poeta, narradora, professora i activista, compromesa amb les llibertats nacionals, el feminisme i la cultura catalana, alhora que amplia el reduït nombre de vies amb nom de dona del municipi.

Al mateix temps, el canvi de nom té un marcat caràcter simbòlic ja que es realitzarà en un acte públic coincidint amb la festivitat estatal que commemora la Constitució espanyola de 1978.

A parer del Govern municipal, que 6 de desembre treballarà durant tot el dia, la Carta Magna espanyola no representa la majoria del poble de Celrà –la major part del qual ni tan sols la va votar–, especialment en l’actual moment històric, en què s’utilitza la Constitució com a dic de contenció contra la voluntat majoritària del poble català de decidir per si sol el seu futur.

L’Ajuntament ha convidat diverses autoritats a l’acte d’inauguració, incloent-hi tots els partits polítics catalans amb representació parlamentària, així com el nou delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Fins al moment han confirmat la seva assistència la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i les diputades Anna Caula, de Junts pel Sí, i Mireia Boya, de la Candidatura d’Unitat Popular.

L’acte s’iniciarà a les 12 del migdia davant l’ajuntament, amb els parlaments de Carme Forcadell i l’alcalde de Celrà, Dani Cornellà. Tot seguit tindrà lloc una cercavila fins a la plaça, on es descobrirà la placa i es farà una lectura de poemes de Maria-Mercè Marçal, a càrrec de Celrà per la Independència, el nucli local de l’ANC. La inauguració finalitzarà amb una actuació de l'Escola Municipal de Dansa de Celrà i un refrigeri per a les persones assistents.

El canvi de nom té un marcat caràcter simbòlic ja que es realitzarà coincidint amb la festivitat de la Constitució espanyola, que a parer del Govern municipal no representa la majoria del poble de Celrà