La implicació de les entitats en la política cultural
Dani Cornellà i Detrell
Regidor de la Candidatura d'Unitat Popular de Celrà
(Article publicat al núm. 47 de la revista La Llera del Ter)
Des de la CUP de Celrà hem defensat sempre un model de gestió cultural participatiu i basat en la promoció i el suport de les entitats del poble. L’enfortiment del teixit associatiu és una peça clau a l’hora de garantir una cultura participativa, dinàmica, diversa i a l’abast de tothom. Amb aquest objectiu hem presentat diverses propostes als plens municipals i procurem mantenir contactes regulars amb les entitats. El 20 de juny passat les vam convocar a una reunió informativa per tal de posar-los al corrent de dos acords de l’Ajuntament que considerem que afecten negativament el desenvolupament cultural de Celrà.
Al ple d’agost de 2007 es va aprovar per unanimitat una moció de la CUP, consensuada amb la resta de grups municipals, per la qual s’aprovava la creació del Consell Municipal de Cultura, un òrgan de trobada, diàleg, coneixença i decisió entre les entitats i el consistori. D’aquest acord sorgia la necessitat d’aprovar un reglament de funcionament del Consell esmentat. La Comissió, integrada per membres de les entitats i del consistori, s’havia de reunir periòdicament fins a lliurar un avantprojecte de reglament. Després de la celebració d’una única reunió el març passat, l’equip de govern va anunciar que el Reglament se sotmetria a votació en el passat ple de maig, en què es va aprovar amb l’abstenció de la CUP. Entenem que és una contradicció flagrant que es vulgui fomentar la participació de les entitats i persones interessades en aquest àmbit i que no s’hagi comptat amb la seva contribució en la redacció del Reglament del seu propi Consell. No qüestionem el Reglament en si sinó la manera com s’ha procedit per aprovar-lo. En la reunió amb les entitats els vam lliurar còpies del text aprovat i els vam informar de la possibilitat de presentar-hi al·legacions durant el període d’exposició pública.
La segona qüestió que vam voler tractar en la reunió era una ordenança fiscal aprovada al ple de juny que, al nostre entendre, entra en conflicte amb els interessos de les entitats culturals de Celrà. L’Ordenança té com a objectiu, segons l’equip de govern, establir unes taxes per a la utilització d’instal·lacions municipals només per a aquelles entitats de fora del municipi que hi vulguin organitzar activitats. Tot i que estem plenament d’acord amb aquest plantejament, vam optar per votar-hi en contra davant la redacció d’un dels apartats, concretament l’article 2.2, que diu: «Resten no subjectes a la present taxa [...] les utilitzacions de béns immobles municipals que es realitzin per entitats sense ànim de lucre de Celrà i sense cobrament d’entrada ni cap tipus de contraprestació econòmica». Tot i les reiterades explicacions per part de l’equip de govern en el sentit que no tenen intenció d’aplicar la taxa a les entitats del poble encara que cobrin entrada en els seus actes, el fet és que no és això el que consta en el text aprovat. En la reunió amb les entitats vam repartir-los còpies de l’Ordenança perquè puguin valorar si la redacció actual és prou idònia i, si els sembla oportú, puguin presentar-hi també les al·legacions corresponents.
Lluny de crear conflictes, el que pretenem és fer arribar la informació a les entitats sobre les qüestions que els afecten, per tal de conèixer-ne de primera mà l’opinió i fomentar-ne la implicació en la política cultural del municipi.