El CRAE que s'havia d'instal·lar a Celrà no obrirà en no superar la inspecció tècnica reglamentària

En conèixer la intenció de l'emprea gestora i la Generalitat, l’Ajuntament va intercedir perquè es celebrés una reunió amb els veïns i veïnes. El trasllat, que no requereix permís municipal, havia de tenir lloc a principi de maig, però l’habitatge no va superar la inspecció.

La zona on es preveia instal·lar el CRAE

Davant les informacions i desinformacions aparegudes entorn de la instal·lació d’un centre residencial d’acció educativa (CRAE) a Celrà i la posterior aturada d’aquest servei, l’equip de govern de la CUP Celrà considera oportú aclarir als veïns i veïnes del poble el desenvolupament dels fets i el paper que hi ha tingut el consistori.

L’Ajuntament va conèixer la intenció del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya d’autoritzar el trasllat d’un CRAE al municipi de Celrà el 15 de març passat, arran d’una visita de l’empresa gestora on se’ns va comunicar que tenien llogada una casa al poble amb aquest objectiu.

Immediatament el govern municipal va posar-se amb contacte amb la persona responsable del Departament per contrastar aquesta informació i demanar explicacions per la manera com s’estava gestionant la possible obertura d’aquest servei. El Departament i l’Ajuntament van acordar que aquest primer organitzaria una reunió amb els veïns i veïnes de la zona on es tenia la intenció d’obrir el CRAE per explicar en què consisteixen aquest tipus de serveis i com es decideix la seva ubicació.

A la reunió, realitzada el dilluns 1 d’abril a la sala de plens municipal, hi van assistir unes 80 persones. El Departament i l’empresa gestora del servei van explicar per què són necessaris aquests serveis, com funcionen i com treballen. També van especificar que la decisió d’obrir un servei d’aquestes característiques no requereix cap permís municipal i que el trasllat del centre tindria lloc pels volts de l’1 de maig. Els veïns i veïnes que van intervenir a l’acte van mostrar la seva sorpresa i indignació per la forma d’actuar de l’Administració. La majoria de persones assistents no van quedar convençudes de les explicacions i van mostrar la seva disconformitat.

El dimecres 3 d’abril a les 10.15 h del matí es va realitzar la inspecció tècnica reglamentària a la casa, tal com preveu el procediment establert. Hi van assistir la directora i una tècnica dels serveis territorials del Departament, una persona representant de l’empresa gestora i l’alcalde de Celrà. Durant la inspecció es va detectar que l’habitatge no donava compliment als requisits que estableix el Decret 205/2015, de 15 de setembre, del règim d’autorització administrava i de comunicació prèvia dels serveis socials i del Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials, que en el seu Annex I estableix quines han de ser les condicions materials mínimes dels establiments on es presten els serveis socials i determina la normativa en matèria d’espais i de seguretat. El Departament va comunicar a l’Ajuntament que emetria l’informe pertinent.

El dijous 4 d’abril a les 15 h el Departament va informar a l’alcalde que definitivament no autoritzaven el trasllat del CRAE a Celrà perquè l’habitatge no complia la normativa. L’Ajuntament va fer arribar puntualment la informació i el comunicat oficial als veïns i veïnes afectats.

En tot moment del procés el govern municipal ha entès que la seva funció era d’una banda vetllar perquè l’espai triat per l’empresa gestora per ubicar aquest servei complís tots els requisits legals i la normativa pròpia de la Generalitat, i de l’altra mantenir la ciutadania informada dels successius esdeveniments de manera totalment transparent.

El mateix dia, Fem Celrà-ERC va emetre un comunicat sobre la resolució del cas ple d’afirmacions i acusacions que no s’ajustaven a la realitat, fins al punt que en qüestió de poques hores van rectificar-lo amb un segon comunicat. Considerem que la simple exposició dels fets és suficient perquè les interpretacions esbiaixades caiguin pel seu propi pes, però sí que volem manifestar la nostra sorpresa i rebuig pel que ens ha semblat una actuació molt poc ètica. No entenem com es pot usar la intoxicació i cercar la confrontació veïnal arran d’una qüestió tan sensible amb l’únic objectiu d’obtenir-ne rèdit electoral.

Finalment, reafirmem que el govern de la CUP sempre ha estat conscient de la necessitat de consensuar la instal·lació d’infraestructures o serveis al municipi amb els veïns i veïnes afectats. Així ho fem en les actuacions impulsades per l’Ajuntament, i per això defensem igualment el consens i la participació ciutadana en el cas d’equipaments que es poden obrir sense l’autorització del consistori. Els CRAE acullen infants i adolescents entre 3 i 18 anys que es troben en situació de tutela per part de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), fins que es resol la seva situació familiar o fins a la seva majoria d’edat. Són institucions assistencials i educatives que responen a una inqüestionable necessitat social; per tant és molt important gestionar la seva implantació correctament i de manera pactada amb el territori.

Els CRAE són institucions assistencials i educatives que responen a una inqüestionable necessitat social; per tant és molt important gestionar la seva implantació correctament i de manera pactada amb el territori