L’Ajuntament ret comptes de l’estat de la hisenda municipal i recull propostes per al pressupost i les ordenances fiscals

El divendres 25 d’octubre, una vintena llarga de persones van assistir a l'Ateneu a l’audiència pública convocada per l’Ajuntament per retre comptes de l’estat d’execució del pressupost d’enguany i donar llum verda a l’elaboració participativa del pressupost i les ordenances fiscals del 2013.

Seguint la línia iniciada des de l’inici de la present legislatura, l’alcalde, Dani Cornellà, i el primer tinent d’alcalde, Gerard Fernàndez, van exposar l’estat de comptes de l’Ajuntament, van respondre a les preguntes de l’auditori i van convidar la ciutadania a presentar propostes i suggeriments per encarar el pressupost i les ordenances fiscals de l’any vinent.

El termini de presentació de propostes finalitza el 23 de novembre, i les condicions per participar-hi es poden consultar al web municipal Celrà.cat. La iniciativa està oberta a “persones, entitats, associacions i formacions polítiques residents a Celrà o que hi estiguin vinculades per a l’objecte concret de participació”.

L’alcalde va explicar que dels 4.118.575 euros pressupostats d’ingressos per al 2012 a hores d’ara se n’han recaptat 2.167.777, però falta ingressar encara la recaptació dels tributs pagats al setembre. Precisament en relació amb els impostos, Dani Cornellà va destacar que, gràcies al canvi introduït en les ordenances fiscals per permetre el fraccionament de l’IBI, aquest any l’Ajuntament no ha hagut de subscriure cap pòlissa de crèdit –com s’havia fet regularment en anys anteriors– per disposar de liquiditat, la qual cosa ha suposat un estalvi d’uns 30.000 euros per a les arques municipals.

El deute actual de l’Ajuntament ascendeix a 795.609 euros; sumant-hi la participació en els tributs de l’Estat –que no computen com a deute perquè el Govern central els descompta de les seves aportacions–, la xifra arriba a 1.007.540 euros, és a dir, un 25% del pressupost municipal. El deute contret per altres administracions amb Celrà és de 453.406 euros, dels quals 45.735 corresponen a l’Agència Catalana de l’Aigua –que ha arribat a deure més de 200.000 euros al municipi– i la resta a subvencions diverses. En aquest àmbit, el de les subvencions, és on l’Ajuntament pateix amb més duresa les retallades dels governs autonòmic i estatal. A tall d’exemple l’alcalde va exposar que les escoles bressol han passat de rebre 1.800 euros per alumne el curs 2009-10 a només 875 el curs 2012-13, i tampoc no és segur, ja que el curs 10-11 està pendent de cobrar i els següents exercicis ni tan sols s’han consignat com a cobraments pendents.

No obstant això, l’alcalde va ressaltar que, dins la conjuntura de crisi profunda que travessen totes les administracions locals, la situació de Celrà no és ni de lluny de les més dolentes: a l’inrevés, sense aplicar retallades en serveis bàsics i assumint el que deixen de pagar la Generalitat i l’Estat, l’Ajuntament manté encara un correcte equilibri pressupostari que fa, per exemple, que el de Celrà sigui un dels pocs consistoris de Catalunya que paga els proveïdors a 20 dies, tot i que la llei situa el límit a 40.

Un altre element positiu que Dani Cornellà va voler destacar és el del pressupost de joventut, que gestiona la Coordinadora de Joves juntament amb l’Àrea de Joventut i que aquest any ha obtingut una subvenció de 12.000 euros, fet gens usual en plena crisi i que s’explica perquè la política de joventut del poble és a hores d’ara una de les més valorades de Catalunya.

Ja de cara al 2013, l’alcalde i el primer tinent d’alcalde van apuntar que es preveu d’entrada un pressupost d’uns 3.900.000 euros, una xifra realista tenint en compte el canvi de filosofia que forçosament s’ha d’aplicar als pressupostos: s’han acabat les grans inversions i cal ajustar-se al manteniment i la millora de les infraestructures i els serveis del municipi. Quant a les ordenances fiscals, és voluntat del govern del municipi congelar la major part de tributs, però caldrà regularitzar el de l’aigua amb una pujada de l’1,85% i, atesa la situació descrita, la quota de les escoles bressol haurà d’augmentar en uns 10 euros mensuals.

Enllaços relacionats: