Compromís institucional amb motiu del Dia de l’Alliberament LGTBI

En el ple ordinari de l’Ajuntament de Celrà celebrat el 14 de juliol passat es va aprovar per unanimitat la declaració institucional amb motiu del dia 28 de juny, Dia Internacional de l'Alliberament LGTBI.

La bandera de l'arc de Sant Martí hissada a l'ajuntament

En el ple ordinari de l’Ajuntament de Celrà celebrat el 14 de juliol passat es va aprovar per unanimitat la declaració institucional amb motiu del dia 28 de juny, Dia Internacional de l'Alliberament Lèsbic, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual, que reproduïm íntegrament a continuació.

El text d’aquesta declaració havia estat prèviament consensuat pels tres partits representats al consistori i va ser llegit durant els actes de celebració del 28J que van tenir lloc el dia 26 de juny davant l’ajuntament.

El 28 de juny es celebra internacionalment el dia de l’alliberament LGTBI (lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexual), sovint també anomenat el dia de l’orgull LGTBI. Tot i que el reconeixement dels drets d’aquestes persones i la defensa de la seva dignitat ha avançat substancialment, encara és un dels col·lectius més invisibilitzats i criminalitzats de la nostra societat.

El 28 de juny de 1969, arran d’una batuda al pub Stonewall Inn, del barri de Greenwich Village, la comunitat LGTBI va fer front a la persecució, vexació, violència i discriminació sistemàtiques per part del cos de policia de Nova York. Era el primer cop que aquest col·lectiu prenia els carrers per dir que no s’avergonyien de ser qui eren i com eren. Van decidir reconquerir un espai públic que se’ls havia negat fins llavors i plantar cara a la discriminació sistemàtica que vivien.

En un moment en què fins i tot d’una diada com la del 28J sembla que se’n vol fer negoci (el 'capitalisme rosa' ha copat l’organització de les diades del Pride Day, així com els espais d’oci exclusivament encarats a aquest col·lectiu), cal reivindicar més que mai l’origen popular dels aldarulls de Stonewall com un símbol del camí que institucions i també societat hem de seguir.

És aquest, el camí de l’apoderament personal, el que reivindiquem per tal de superar aquestes discriminacions. Però això no serà possible sense una societat compromesa amb la superació de les desigualtats de causes estructurals. És un fet, per exemple, que l’OMS no va despatologitzar l’homosexualitat fins el 1990 i que la transsexualitat encara apareix avui dia als manuals de psiquiatria (DSM i CIE) com a disfòria de gènere. La persecució que persegueix el col·lectiu LGTBI arreu del món és transversal: la invisibilització als espais educatius, la manca d’una sanitat que atengui les seves necessitats, la criminalització en l’espai públic...

Cal expandir el dret de tota persona a viure i desenvolupar-se sense cap mena de discriminació per raó d’identitat i orientació sexual. Si bé els últims anys l’avenç ha estat notori, cal remarcar que el reconeixement formal d’alguns drets no ha estat acompanyat d’un procés de conscienciació i respecte per part del conjunt de la societat.

Catalunya ha estat el primer país del món a aprovar, el 2 d’octubre del 2014, una llei contra la LGTBIfòbia. Aquesta llei pionera garanteix els drets de les persones LGTBI i conté un règim d’infraccions i sancions per eradicar la transfòbia, la lesbofòbia, l’homofòbia i la bifòbia.

No obstant això, han passat 8 mesos des de la seva aprovació i la seva implementació és encara insuficient. És en aquest punt on cal que les institucions adoptin un paper fonamental en el combat contra les discriminacions i agressions i en la tasca per la difusió i conscienciació del llarg camí que queda per recórrer: un país lliure de discriminacions per raó de sexe i/o identitat de gènere és un país més lliure.

És per tots aquests motius que l’Ajuntament de Celrà aprova la present declaració institucional i es compromet a:

1. Defensar els drets de les persones LGTBI i posar tots els mitjans disponibles al seu servei per tal de garantir que no existeixin discriminacions en el marc d’actuació municipal.

2. Reivindicar el desplegament i aplicació màxima de la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

3. Realitzar formació, mitjançant tallers i xerrades, de la Llei 11/2014 entre el personal de l’Ajuntament, del CAP, dels centres educatius i la població celranenca. Promoure la capacitació del personal municipal per introduir des d’una perspectiva transversal les qüestions relacionades amb el gènere i la discriminació al col·lectiu LGTBI.

4. Promoure accions d’informació i sensibilització sobre aquesta qüestió que facilitin la creació d’una nova consciència solidària i la supressió de prejudicis i fòbies envers aquest col·lectiu.

Cal que les institucions adoptin un paper fonamental en el combat contra les discriminacions i agressions i en la tasca per la difusió i conscienciació